Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć - gotować na parze.
Kluski można podawać na ciepło lub na zimno, z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, sosem lub masłem, cukrem i cynamonem. Wyśmienite są z rosterem brzoskwiniowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz zdradzi swój kolejny...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z pros ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...