Szynkę oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej warto wysmarować je olejem).
Z pomarańczy wycisnąć sok. Wlać na patelnię, na której obsmażała się szynka. Dodać miód, przyprawić kardamonem, dorzucić gałązkę rozmarynu. Wymieszać. Przelać do naczynia z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować plastrami pomarańczy (przytwierdzić goździkami). Podawać jako wędlinę z sosem tatarskim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...
W stylu pieczeni rzymskiej...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...