Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Obsmażyć na maśle, przełożyć na deskę.
Na tej samej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek. Podlać wodą (½ szklanki wystarczy).
Do śmietany dodać mąkę. Wymieszać i wlać na patelnię. Dorzucić chrzan. Przyprawić solą. Dodać podsmażone mięso i dusić przez kilka minut.
Podawać z kaszą i ćwikłą z chrzanem. Polędwiczki można udekorować świeżym majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...
Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec uprażyć na patelni. Wsypać do 2 1/2 l w ...
Pieczyste z czosnkiem!