/ Przepisy / Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Opis przygotowania

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek. Pomarańcze myję i na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto.

Następnie nożem obkrawam skórkę i wycinam zgrabne pomarańczowe fileciki. Formę cieniutko smaruję masłem. Na spodzie układam pomarańczowe filety (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce). Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką bardzo delikatnie łączę z masą żółtkową. Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut (foremka prostokątna 16x24 cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm).

Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwracam do góry dnem i wyciągam z formy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 76
Ewa gotuje - odc. nr 76

Tym razem dieta rybna, bogata w kwasy omega-3. Najpierw Ewa Wachowicz uwędzi...

 

Podobne przepisy

Sos malinowy

Super dodatek do deserów;-)

Kruche ciasto z gruszkami i czekoladą

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...

Owoce z lasu pod kruszonką

Jagody prosto z pieca...

Naleśniki gryczane

Z powidłami lub dżemem;-)

Wróć do listy przepisów