Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem. Gdy zmiękną, przełożyć do wody z kostkami lodu. Odstawić na chwilę.
Soczewicę ugotować i odcedzić. Wymieszać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Dorzucić pokrojone w kostkę paprykę i pomidor (bez skórki). Na mocno rozgrzanym maśle zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić do farszu. Dodać posiekany czosnek niedźwiedzi (można zastąpić natką pietruszki i zwykłym czosnkiem). Przyprawić cząbrem, solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wymieszać.
Z każdego liścia jarmużu usunąć twardą część. Nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć plastrami boczku.
Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Przygotować sos tzatziki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Gdy puszczą wodę, odcisnąć z nadmiaru płynu. Przełożyć do jogurtu. Dodać przyprawę do sosu tzatziki. Wymieszać i odstawić. Można udekorować posiekanym koperkiem.
Gołąbki podawać z sosem tzatziki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa sięgnie po jarmuż – warzywo, które wróciło...
Dodatek do pieczywa...
Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)
A do tego prażona cebulka;-)
Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)