Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Gdy zbieleją, zmiksować z miękkim masłem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. Przełożyć do dwóch tortownic (średnica 25 cm, natłuszczone mąką i wysypane bułką tartą). Równo rozprowadzić.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na ciasto w tortownicach. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wsypać mrożone maliny. Wymieszać i odstawić.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Jedno zostawić w tortownicy, drugie wyjąć. Na placek w foremce nałożyć tężejącą galaretkę z malinami. Przykryć drugim ciastem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki. Podawać, gdy galaretka zastygnie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa sięgnie po jarmuż – warzywo, które wróciło...
Z białą czekoladą;-)
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Plecione ciasto drożdżowe z szafranem;-)