/ Przepisy / Zupa cygańska

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości.

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na patelni, na oliwie. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojoną wędlinę – nie powinna być zbyt tłusta. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i wszystko razem dusić przez chwilę.

Zawartość patelni przełożyć do bulionu z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.

Przed podaniem lekko zabielić. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzać, by mąka straciła swą surowość. Na talerzu udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 238
Ewa gotuje - odc. nr 238

Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę cygańską na domowym bulionie, ziemniakach,...

 

Podobne przepisy

Zielony barszcz ukraiński

Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Zupa fasolowa

Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)

Zupa z fasolką szparagową

Na dobry początek obiadu pod chmurką;-)

Wróć do listy przepisów