Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Orzechowiec z masą śliwkową

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę.

Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej i wszystko razem zmiksować.

Gdy ciasto zgęstnieje, wlać olej i miksować dalej. Do gładkiej masy wsypać zmielone orzechy. Dorzucić rodzynki i pokrojone morele. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do prostokątnej formy (posmarowanej masłem, spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować masę śliwkową. Owoce odcedzić z nadmiaru wody (wcześniej trzeba je rozmrozić). Przełożyć na patelnię i podgrzać na małym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śliwki się rozpadną (można je zmiksować), dodać grysik. Zestawić z ognia i dosypać galaretkę. Wymieszać i odstawić.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na spodzie rozsmarować masę owocową, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny – w tym czasie masa śliwkowa zastygnie i placek będzie można pokroić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 237
Ewa gotuje - odc. nr 237

W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...

 

Podobne przepisy

Pani Walewska

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ...

Ciasto kisielowe

Bogato zdobione!

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Muffinki z buraczkiem

Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...

Wróć do listy przepisów