/ Przepisy / Warkocz z polędwiczki

Opis przygotowania

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.

Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.

Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz – każda mama, która ma córkę z długimi włosami, wie doskonale, o co chodzi.

Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i zanieść do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.

Podawać z kaszą jaglaną, okraszoną cebulą podsmażoną z boczkiem, i sałatą z orzechami włoskimi, octem balsamicznym i oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 237
Ewa gotuje - odc. nr 237

W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...

 

Podobne przepisy

Placuszki z sosem grzybowym

Z pieczarek, suszonych grzybów i kaszy jaglanej...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Gulasz z indyczych wątróbek

Ragout z podrobów!

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Wróć do listy przepisów