Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.
Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz – każda mama, która ma córkę z długimi włosami, wie doskonale, o co chodzi.
Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i zanieść do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.
Podawać z kaszą jaglaną, okraszoną cebulą podsmażoną z boczkiem, i sałatą z orzechami włoskimi, octem balsamicznym i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...
Z pieczarek, suszonych grzybów i kaszy jaglanej...
W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...
Ragout z podrobów!
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...