Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.
Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz – każda mama, która ma córkę z długimi włosami, wie doskonale, o co chodzi.
Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i zanieść do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.
Podawać z kaszą jaglaną, okraszoną cebulą podsmażoną z boczkiem, i sałatą z orzechami włoskimi, octem balsamicznym i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeci ...
Bez mięsa i na opak...
Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...