Do rondelka wlać wodę i śmietankę. Dorzucić masło. Roztopić na małym ogniu.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Wlać 2-3 łyżki ciepłej śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Zrobić kruszonkę. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier i masło. Połączyć mieszając dłonią. Ulepić kulkę, przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do zamrażarki.
Do miski z mąką i zaczynem wybić jajka. Wlać resztę śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ręką. Przykryć i zostawić w spokoju na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (dłonie natłuścić masłem). Odstawić.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście. Na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Piec w temp. 180 st. C przez 40-45 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od zrobienia kremu z dyni Hokkaido. Zupę Ewa...
Jajka na... słodko? Czemu nie!
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...