Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim gęsie udka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Do powideł wlać sok jabłkowy, ocet i sos sojowy. Posłodzić miodem i wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać nóżki. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 3 godziny (przez ostatnie 30 minut bez pokrywki).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz surówką z czerwonej kapusty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...