Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Gdy rosół przestygnie, wyjąć podudzia i obrać z mięsa, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do zupy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle (nie może zbrązowieć). Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Rosół postawić na ogniu. Dodać pomidory, pokrojonego ananasa i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać szczyptę ostrej, czerwonej papryki i ajwar. Wszystko razem gotować jeszcze przez mniej więcej 10 minut.
Podawać z grzankami. Pieczywo posmarować masłem z obu stron i usmażyć na patelni grillowej. Zupę udekorować na talerzu posiekanym koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...
Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą...
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Francuska... kartoflanka? O nie - to coś wykwintnego!
Włoska wariacja na temat pomidorówki...