Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić pod przykryciem.
Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw. Zalać wodą (1 ½ l). Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut.
Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup.
Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami...
Znakomity dodatek do wędlin!
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Smacznie, zdrowo i kolorowo...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...