/ Przepisy / Sułkowicka "krzonówka"

Opis przygotowania

W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką. Zagotować i odstawić.

Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut. Dodać lubczyk

Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.
Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 127
Ewa gotuje - odc. nr 127

Ewa Wachowicz gotuje tradycyjną wielkanocną zupę chrzanówkę lub, jak mówią...

 

Podobne przepisy

Rosół na giczy i perlicy

Nasza zupa narodowa!

Zupa szpinakowa z fetą

Smaczny krem w wersji wege;-)

Zalewajka z maślanką

Na leśnych, suszonych grzybach;-)

Ciurka łemkowska

Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.

Wróć do listy przepisów