Herbatniki pokruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23 cm). Ubić tłuczkiem. Piec przez 8 minut w temp. 180 st. C.
Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny. Wystudzić. Gotowy kajmak przełożyć do garnka. Wlać mleko. Wymieszać i podgrzać. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Posypać orzechami włoskimi.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii i dobrze zmiksować. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.
Masę wylać na spód z kajmakiem i orzechami. Wyrównać. Wstawić na 30 minut do piekarnika (temp. 180 st. C). Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie udekorować wiórkami czekolady (wystarczy zetrzeć ją na tarce).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Zaskakujący w smaku!
Plecione ciasto drożdżowe z szafranem;-)