Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.
Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to doskonały czas na potrawy sycące i kolorowe. Dlatego też Ewa...
Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...
Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...