
Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać start± marchewkę, szklankę m±ki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.
Gdy ciasto zwiększy objęto¶ć, wsypać resztę m±ki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułk± tart± foremki na babę – do ½ wysoko¶ci. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodow± i będ±c za granic± zawsze kosztuje...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać m±kę z pr ...
Jajka wybić do miski, posolić i zacz±ć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...