/ Przepisy / Roladki wołowe z oliwkami

Opis przygotowania

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko – jak na kotlety. Zdjąć folię, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, posmarować musztardą, posypać posiekanymi oliwkami oraz ziołami (najlepiej świeżymi, choć mogą być suszone). Zrolować i zasznurować dratwą. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Odstawić.

Do naczynia po smażeniu roladek wlać wino i bulion wołowy. Nałożyć kratkę do gotowania na parze, ułożyć na niej roladki, przykryć i dusić przez 15-20 minut (najlepiej w temp. 80 st. C).

Kaszę przesmażyć na oliwie, następnie zalać wodą, posolić i ugotować. Warzywa umyć, marchewkę dodatkowo obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie – zaczynając od twardszej marchewki. Wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać oliwki.

Roladki wyjąć z naczynia i odstawić pod przykryciem. Cukier skarmelizować, dodać do wina z wywarem. Wymieszać. Zagęścić zasmażką z masła i mąki.

Z roladek zdjąć sznurek. Przełożyć na półmisek. Podawać z sosem i kaszą z warzywami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 232
Ewa gotuje - odc. nr 232

Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...

 

Podobne przepisy

Fricando

Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów