Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skandyzują (mniej więcej tyle, ile trwa przygotowanie deseru – około 30 minut).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z miękkim masłem, lekko wystudzić i dodać żółtka. Stopniowo przełożyć do ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, cienko rozsmarować. Włożyć na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 150 st. C (termoobieg).
50 g śmietanki zagotować, dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż się połączą. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe 150 g śmietanki (koniecznie z lodówki) ubić i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Na papier do pieczenia wyłożyć oliwki z syropu i odstawić, by przestygły.
Z upieczonego biszkoptu wykroić dowolne kształty – kółka, kwadraty lub trójkąty. Na biszkopty nałożyć zimny krem czekoladowy – rękawem cukierniczym. Na kremie ułożyć wystudzone, kandyzowane oliwki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi doskonałą pierś z kaczki, podaną z sosem...
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...
Kruche z rubinolą;-)
Placek pełen orzeszków...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...