Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem, wlać oliwę, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Przyprawić papryką oraz chili. Dodać makaron. Podsmażyć. Podlać winem. Odparować. Dodać pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Na drugiej patelni przesmażyć kurczaka. Dodać do potrawy. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać. Podlać wywarem jarzynowym. Dusić 10-15 minut.
Orzechy laskowe uprażyć, przełożyć do miksera. Dodać czosnek i sól. Zmiksować. Dorzucić lekko przesiekaną natkę pietruszki, znowu zmiksować. Cały czas miksując wlać oliwę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Zalać oliwę (pesto nie będzie ciemnieć).
Na patelnię wrzucić oliwki. Delikatnie wymieszać. Udekorować pesto z pietruszki, cząstkami cytryny i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa zaprasza na szybkie potrawy. Gotowanie zacznie od dania jednogarnkowego...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...