
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 minut (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Wystudzić.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, zmiksować. Odlać ½ szklanki. Do reszty wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawić kardamonem (ew. dać bakalie, np. rodzynki lub orzechy). Następnie delikatnie dodać pianę z białek - ubitą ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej (o długości 36 cm).
Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, wystudzić, polać odlaną wcześniej masą i posypać orzechami (wcześniej można uprażyć je w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed dniem Wszystkich Świętych i tuż przed Halloween gospodyni tego programu,...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
A zamiast bitej śmietany jogurt naturalny!