Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, oczyścić z soli i naciąć nożem (w kratkę). Przyprawić od strony mięsa – solą, gałką muszkatołową i posiekanym rozmarynem.
Piersi położyć na suchej patelni skórą do dołu i wytopić cały tłuszcz, następnie przewrócić i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego – skórą do dołu. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. Po 7 minutach obrócić skórą do góry i piec przez kolejne 7 minut. Wyjąć i odstawić.
Przygotować sos wiśniowy. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na łyżce masła. Dodać wiśnie oraz rozcięta laskę wanilii. Zalać brandy i podpalić, by alkohol odparował. Zredukować. Podlać wywarem z kaczki, dodać miód. Zagęścić mąka, rozpuszczoną w odrobinie kaczego wywaru. Na samym końcu dodać ½ łyżki masła.
Kaszę przelać na sicie zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą (½ szklanki), przyprawić solą, przykryć i ugotować (15 minut).
Kapustę ugotować we wrzątku (w szybkowarze 20 minut). Kaszę wrzucić na rozgrzane masło, dodać groszek, Wymieszać. Nałożyć na liście kapusty i zwinąć gołąbki. Podsmażyć na łyżce masła. Przyprawić solą.
Kacze piersi pokroić w plastry. Podawać z gołąbkami i sosem wiśniowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi doskonałą pierś z kaczki, podaną z sosem...
Z piekarnika...
Warto zrobić ją w domu!
W bourbonie;-)
Słony przysmak spod Babiej Góry...