Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili (wraz z pestkami). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki.
Zrumienić z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. ryżowym lub arachidowym). Przełożyć na ręcznik papierowy.
Na lekko rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle, przesmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mleko wymieszane z mąką, wymieszać. Zwiększyć płomień. Dodać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu dodać podsmażone pulpeciki i wszystko razem gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...
Nowy pomysł na stek;-)
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę ...
Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.
I czosnkiem niedźwiedzim;-)