Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać wiórki kokosowe. Gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby nie przypalić. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować. Stale mieszając, wybić po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na samym końcu połączyć z wystudzoną masą kokosową.
Foremkę keksową posmarować masłem i oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu poukładać osączone, pokrojone na kawałki plastry ananasa. Przykryć resztą ciasta. Wyrównać. Piec w temp. 180 st. C przez około 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po świętach należy się nam odrobina kulinarnego wytchnienia. Konieczny...
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Z arbuzem i ananasem...