Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucierając. Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu, z termoobiegiem czas pieczenia około 1 godz.).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 129
Ewa gotuje - odc. nr 129

Naleśniki ze szpinakiem, keks.W kolejnym odcinku - naleśniki ze szpinakiem...

 

Podobne przepisy

Buchta

Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Placek z rabarbarem

W sezonie to pozycja obowiązkowa!

Wróć do listy przepisów