Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z jabłkami

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę. Dorzucić zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko, dodać żółtka i ¶mietanę (je¶li jaja s± duże trzeba dać 2 łyżki). Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne czę¶ci (2/3 i 1/3).

Większ± czę¶ć rozwałkować i wyłożyć ni± spód oraz boki formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±, ¶rednica 28 cm). Wstawić na minimum 30 minut do lodówki – wraz z reszt± ciasta.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na grub± kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć cynamonem. Wymieszać. Nałożyć na schłodzone ciasto. Na owoce zetrzeć lub pokruszyć mniejsz± czę¶ć ciasta.

Wstawić na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć foli± aluminiow± i piec przez kolejne 30 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 229
Ewa gotuje - odc. nr 229

W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchni± hiszpańsk±....

 

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z gruszkami

M±kę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Ciasteczka słoneczka

M±kę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i ¶mietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...

Placek ze ¶liwkami

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...

Keks dwukolorowy

Naszpikowany bakaliami...

Wróć do listy przepisów