Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z polewą marmurkową

Opis przygotowania

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać jajka, cały czas miksując. Dodać cukier waniliowy i sól. Wymieszać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Część przesiać do masy, dolać nieco mleka. Zmiksować. Znowu dodać sypkie składniki oraz resztę mleka. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dolać wodę z octem.

Ciasto przelać do formy (wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła. Lekko ostudzić.

Masło utrzeć, wymieszać z serkiem. Cały czas ubijając dodać miód i cukier puder. Na samym końcu wycisnąć sok z cytryny.

Wierzch ciasta pokryć polewą serową. Nałożyć czekoladę. Widelcem zrobić esy-floresy, uzyskując w ten sposób marmurkową polewę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 203
Ewa gotuje - odc. nr 203

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...

 

Podobne przepisy

Domowa czekolada z bakaliami

Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Placek królewski

Jabłka z miodem;-)

Wróć do listy przepisów