
Oba rodzaje m±ki wysiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołeczek, do którego wybić żółtka. Dolać rum, a następnie sok z cytryny. Wlać mleko i dorzucić mi±ższ z wanilii (można zast±pić ekstraktem waniliowym). Zagnie¶ć ciasto, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.
Stolnice posypać m±k±. Ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Jedn± rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomoc± pier¶cienia wykroić małe kr±żki. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C . To samo zrobić z drug± połow± ciasta.
Mleko zagotować, odlewaj±c wcze¶niej ok. 50 ml. Do wrz±cego mleka dodać kajmak. Wymieszać. W zimnym mleku rozmieszać m±kę oraz żółtko, wlać do garnka. mieszać, aż zgęstnieje. odstawić do wystudzenia.
Ciasteczka przełożyć mas± kajmakow±. Obtoczyć w kokosie. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć nasz kraj leży daleko od Argentyny, to z jej mieszkańcami mamy wiele...
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, m±ki ...
Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
M±kę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (cało¶ć powinna przypominać bułkę tart± ...
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)