Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. Całość zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką.
Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przepis na golonkę Ewa Wachowicz podpatrzyła w Szczyrku, w prawdziwej góralskiej...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...