Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Żabie oczka

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. Całość zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką.

Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 66
Ewa gotuje - odc. nr 66

Przepis na golonkę Ewa Wachowicz podpatrzyła w Szczyrku, w prawdziwej góralskiej...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i kakao

Na oleju rzepakowym...

Cannoli

Rurki z Sycylii;-)

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Ciasto cytrynowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...

Wróć do listy przepisów