Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...
Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...
W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...
Cukinie umyć i pokroić w plasterki...