Przepis na golonkę Ewa Wachowicz podpatrzyła w Szczyrku, w prawdziwej góralskiej karczmie. Zauroczona smakiem i prostotą regionalnego jadła, postanowiła przyrządzić taką potrawę w kolejnym odcinku swojego programu. - Najbardziej lubię golonkę z chrzanem, ale w górach podaje się ją w "sąsiedztwie" ziemniaków zapiekanych i pysznej, zasmażanej kapusty z boczkiem - mówi pani Ewa. - Taką właśnie polecam, bo to prawdziwa góralska uczta. Co ważne: do powtórzenia w każdym domu! Na deser będą żabie oczka, czyli ciasteczka z oliwkami i papryką, które gospodyni "Ewa gotuje" proponuje na wszelkie przyjęcia grillowe.
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...