Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Na musztardę położyć plasterek boczku, następnie kilka krążków cebuli (wcześniej trzeba je posolić, by zmiękły) i ćwiartkę ogórka.
Zwinąć. Spiąć szpilką do zrazów. Obsmażyć ze wszystkich stron - na patelni w oliwie. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać bulion, wymyć smak, przelać do zrazów. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dorzucić pomidory (mogą być konserwowe; jeśli są świeże - obrać ze skórki).
Jak zrazy zmiękną, przełożyć je na półmisek. Sos zaprawić śmietaną i polać nim mięso lub podać w sosjerce.
Serwować z mizerią (ew. z młodą kapustą) i młodymi ziemniakami lub z kaszą i modrą kapustą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ w maju drugoklasiści przystępują do I Komunii Świętej, a w polskich...
Świetny na ciepło oraz jako wędlina...
Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...
Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!