Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dolać oliwę i ocet, dokładnie wymieszać.
Tofu pokroić na kawałki, nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków - na przemian z grzybami. Ułożyć w płytkim naczyniu, polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, obracać od czasu do czasu.
Piec ok. 6 minut na średnio rozgrzanym grillu (lub w piekarniku z grillem), smarując marynatą i często obracając.
Podawać na zieleninie, z połówkami pomidorków koktajlowych. Przybrać świeżymi ziołami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek dla wegetarian. Ewa zrobi sos tzatziki, następnie szaszłyki z tofu...
Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło ...
Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...
Włoska pasta z polskimi dodatkami...