/ Przepisy / Chłodnik na botwince

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.

Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.

Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku.

Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 67
Ewa gotuje - odc. nr 67

Tym razem Ewa Wachowicz poleci nam zupę z botwinki na zimno. - Uwielbiam,...

 

Podobne przepisy

Szwajcarska zupa serowa

Pożywna zupa szwajcarskich górali!

Zupa z cukinii i kopru włoskiego

Z migdałami i szynką szwarcwaldzką;-)

Fabada asturiana

Hiszpańska zupa fasolowa z chorizo;-)

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Wróć do listy przepisów