/ Przepisy / Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami

Opis przygotowania

Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Wrzucić do miksera.

Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do buraków. Dorzucić czosnek i namoczone pestki dyni. Zmiksować.

Dodać listki bazylii oraz pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.

Podawać z cząstkami cytryny. Udekorować czerwonym szczawiem.

Taką zupę można jeść na zimno, np. z kostkami lodu, jak też na ciepło – po podgrzaniu. Można też nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i pić jako koktajl.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 453
Ewa gotuje - odc. nr 453

Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc aby w...

 

Podobne przepisy

Krem z pieczonych buraków

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...

Kulki ziemniaczane

Sposób na kartofle...

Solferino

Włoska wariacja na temat pomidorówki...

Krem z ziemniaków i pora

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...

Wróć do listy przepisów