
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć musztardą. Włożyć do garnka, zalać winem i sosem sojowym (garnek powinien być niewiele większy od szynki, bowiem mięso musi być całe zanurzone w marynacie). Schować do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin, a jeszcze lepiej na 1-2 dni.
Do garnka z grubym dnem wsypać trociny, przykryć specjalną kratką przeznaczoną do domowego wędzenia lub folią aluminiową ponakłuwaną widelcem. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do garnka z trocinami, przykryć, uwędzić (około 45 minut). Następnie ugotować do miękkości (około 1 1/2 godziny).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szynka świąteczna, carpaccio z buraczków i babka cud. Tuż przed Niedzielą...
Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło ...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Do przyrządzenia kapusty potrzebny jest grill z pokrywą. Kapustę wkładamy na rozgrzan ...