Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba gotować mniej więcej półtorej, a nawet dwie godziny, aż mięso będzie miękkie).
Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry i podać na półmisku, polewając odrobiną sosu - resztę serwować w sosjerce.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...
Wołowina z rusztu!
Marillenknödel!
Piersi natrzeć solą i tymiankiem, przyprawić pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron n ...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!