Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Arancini

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na łyżce rozgrzanego masła. Wsypać ryż i smażyć, aż ziarenka staną się szkliste. Zalać gorącym bulionem i ugotować na gęsto mieszając od czasu do czasu. Dodać starty parmezan. Wymieszać. Posolić do smaku. Wystudzić.

Wybić jajko. Wsypać bułkę tartą. Ponownie wymieszać i ulepić kulki z mozzarellą w środku. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć bułką tartą. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.

Zrobić sos. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano, solą i pieprzem. Przelać do naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć arancini i na 20-25 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 560
Ewa gotuje - odc. nr 560

Kulinarna wędrówka po kuchniach świata? Proszę bardzo. Gotowanie w tym...

 

Podobne przepisy

Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczy

Solidny zastrzyk witamin!

Grzyby w cieście naleśnikowym

Nietypowe kapelusze;-)

Muffiny z jajem

Wytrawne babeczki z boczkiem...

Zielone szparagi w szynce

W sezonie na szparagi to pozycja obowiązkowa.

Wróć do listy przepisów