/ Przepisy / Chłodnik litewski

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać.

Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.

Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 306
Ewa gotuje - odc. nr 306

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....

 

Podobne przepisy

Ocet na wzmocnienie

Antybiotyk z domowej apteki!

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Szparagi z szynką i parmezanem

Na przystawkę lub drugie danie...

Koperek w słoiku

Na jesień i zimę;-)

Wróć do listy przepisów