/ Przepisy / Schab pieczony z jabłkami

Opis przygotowania

Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 1/2 godziny.

Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) „wymyć smak” po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia.

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Podobnie pokroić obraną cebulę. Jabłka z cebulą wrzucić do podpieczonego mięsa i z powrotem włożyć do piekarnika - tym razem na 30 minut (1 kg mięsa piecze się ok. 1 godziny).

Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki  jabłka i cebule, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.

Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni). Po takim „odpoczynku” schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 41
Ewa gotuje - odc. nr 41

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi schab z jabłkami, przygotuje sałatkę...

 

Podobne przepisy

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Z grilla dla wegetarian!

Dorsz pod pesto

Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...

Wróć do listy przepisów