Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Kapusta powinna być al dente.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć na patelnię, podlać czerwonym winem, wrzucić żurawinę. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny.
Pod koniec dodać łyżkę masła (można też zrobić zasmażkę z masła i mąki). Przyprawić solą do smaku. Podawać na ciepło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Na leśnych, suszonych grzybach;-)
Do rosołu, ale nie tylko...