Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do garnka. Dorzucić marchewki starte na dużych oczkach, papryki pokrojone w zapałkę, cebule posiekane w półplasterki oraz pokrojone w plastry i posolone ogórki i pomidory. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż papryka będzie al dente.
Wlać trochę octu. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przełożyć do wyparzonych słoiczków (świetnie sprawdzi się łyżka do makaronu). Docisnąć i zakręcić. Dla pewności można poddać pasteryzacji.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...
Czy wiecie, że rukola to... kapusta? W roli sałaty w sałatce z pstrągiem wyszła pysznie!
Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)
Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo ...
Błyskawiczna!