/ Przepisy / Sos rumiany

Opis przygotowania

Kości porąbać na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki. Dorzucić obrane warzywa. Posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż kości mocno się zrumienią.

Zalać wodą, dodać wino. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. przykryć i na wolnym ogniu gotować przez kilkanaście godzin (a jeszcze lepiej przez 2 dni). Jeśli płyn nadmiernie odparuje, uzupełnić wodą.

Po tym czasie odkryć i na mocnym ogniu zredukować o połowę. Przełożyć do słoiczków. Używać jako dodatek do zup i bazę do innych sosów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 461
Ewa gotuje - odc. nr 461

W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...

 

Podobne przepisy

Wędzony łosoś i halibut

Ryby z domowej wędzarni!

Cwibak z papryką, oliwkami i suszonymi pomidorami

Naszpikowany warzywami keks w wersji wytrawnej;-)

Sos jogurtowy z czosnkiem i miętą

Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i ...

Omlet cesarski

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...

Wróć do listy przepisów