Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta odsączyć na sicie, pokroić w troszkę mniejszą kostkę, niż arbuza, i dorzucić do miski. Miętę i bazylię poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.
Do szklanki wycisnąć sok z cytryny i dodać miód (najlepszy będzie lipowy lub wielokwiatowy). Mieszać do momentu, aż rozpuści się w soku. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na talerzu można udekorować świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Miętowa sałatka z arbuza i sera feta, amerykańskie babeczki”...
Sprawdzona receptura na spotkanie świąteczne!
Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...
A do tego ananas! Wszystko wege...
Zrobić domowy winegret. Do szklanki przecisnąć czosnek (przez praskę), przyprawić sol ...