Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.

Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 26
Ewa gotuje - odc. nr 26

W kolejnym odcinku magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" autorka tego programu,...

 

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!

Placek z kisielem brzoskwiniowym

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...

Serca w galaretce

Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Wróć do listy przepisów