Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.

Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 74
Ewa gotuje - odc. nr 74

Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...

 

Podobne przepisy

Placek gąsienica

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...

Roster brzoskwiniowy

Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...

Brzoskwiniowe serniczki

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...

Ciasto z polewą marmurkową

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...

Wróć do listy przepisów