Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.
Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...
Na spodzie z ciasteczek...
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...