/ Przepisy / Babeczki z kremem czekoladowym

Opis przygotowania

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce. Stopniowo dodać jajka, następnie mąkę przesianą z sodą, na końcu rum i imbir. Ciasto nałożyć do foremek na babeczki (wysmarowanych masłem; nakładamy do 2/3 wysokości). Piec przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę – lekko wystudzoną, lecz ciągle płynną. Dolać rum lub spirytus. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Na każdej babeczce ułożyć wisienkę.

Ewa użyła specjalnych foremek, dzięki którym babeczki miały wgłębienie (od spodu). Po upieczeniu odcięła czubki – tak, by babeczki stały. Do każdej nałożyła krem, na krem wiśnie. Odcięte ciasto pokruszyła, podsuszyła w piekarniku, a następnie pokruszyła na babeczki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 242
Ewa gotuje - odc. nr 242

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...

 

Podobne przepisy

Rogale świętomarcińskie

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Wróć do listy przepisów