/ Przepisy / Babeczki z kremem czekoladowym

Opis przygotowania

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce. Stopniowo dodać jajka, następnie mąkę przesianą z sodą, na końcu rum i imbir. Ciasto nałożyć do foremek na babeczki (wysmarowanych masłem; nakładamy do 2/3 wysokości). Piec przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę – lekko wystudzoną, lecz ciągle płynną. Dolać rum lub spirytus. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Na każdej babeczce ułożyć wisienkę.

Ewa użyła specjalnych foremek, dzięki którym babeczki miały wgłębienie (od spodu). Po upieczeniu odcięła czubki – tak, by babeczki stały. Do każdej nałożyła krem, na krem wiśnie. Odcięte ciasto pokruszyła, podsuszyła w piekarniku, a następnie pokruszyła na babeczki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 242
Ewa gotuje - odc. nr 242

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...

 

Podobne przepisy

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Roster brzoskwiniowy

Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...

Ciasto kokosowe

Na mące orkiszowej...

Wróć do listy przepisów