Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Dosypać mąkę migdałową, mąkę kartoflaną, sodę, kardamon (roztarty w moździerzu) i kakao. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dolać wino.
Z białek i soli ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Dorzucić posiekane migdały. Przelać do formy na babkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką migdałową). Wyrównać i posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W programie zobaczymy jak przygotować meksykańską tortillę na mące gryczanej,...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić. Do d ...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...