Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby masło z cukrem się nie zagotowało. Zestawić z ognia i odstawić na bok, żeby masa lekko przestygła.
Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno wykleić papierem do pieczenia, brzegi posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki i dereń. Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...
Otulona bezą!
Na miodzie!
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...