Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć dalej. Po chwili przełożyć do garnka. Z patelni wymyć smak, płyn przelać do garnka. Postawić na kuchence.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać słodką paprykę. Gdy się skarmelizuje, zalać odrobiną bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą i papryką.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zahartować i przelać do zupy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tylko chwilę, zwracając uwagę, by jabłka się nie rozgotowały i pozostały jędrne. Jeśli jabłka są kwaśne, zupę można doprawić odrobiną cukru. Podawać udekorowane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...
Z porem i pieczarkami;-)
Chrupiące!
Kolejna odsłona jarzynowej!
Na syropie klonowym;-)